Terra Infra toteutti XAMK Kotkan Kampuksen paikallavalutyöt

terrainfra-2022-043

Toimimme Lujatalo Oy:n aliurakoitsijana Kotkan uuden ammattikorkeakoulun XAMK Kotkan Kampuksen rakennusprojektissa. Rakenteellisesti merkittävänä erityspiirteenä rakennukselle toteutettiin paikallavalettu, jälkijännitetty runko. Terra Infra vastasi kokonaisuudessaan Kampuksen paikallavalutöistä.

Mittava projekti alkoi loka-marraskuussa 2021 ja puolentoista vuoden urakoinnin jälkeen kampuksen runkotyö valmistui kesäkuussa 2023. Syksyllä tullaan tekemään vielä muutamia ulkotöitä, kuten siirtymälaattoja.

”Toteutimme projektin meille tutulla Avaimet käteen -mallilla. Hankimme kaikki tarvikkeet mitä betonin sisälle menee, teimme mittaukset ja asennukset sekä vastasimme paikallavaluprojektista kokonaisuutena”, kertoo Terra Infran työmaapäällikkö Esa Jukanen.   

Paikallavaluprojektin vaiheet

Terra Infra toteutti valmiina olleiden anturoiden päälle sokkelin paikallavalun ja nostopilarit. Paikallavaluna toteutettiin myös rakennuksen alapohjarakenne eristeineen. Tämän jälkeen toteutettiin paikallavalupilareiden muottityöt, raudoitus ja tartuntaelimien asennukset.

Seuraavaksi tehtiin holvien paikallavalutyöt, joka toteutettiin jälkijännitettynä. Jälkijännitettyjä paikallavaluholveja käytetään yleisesti esimerkiksi parkkitaloissa. Toteutus vaatii erityistä osaamista muun muassa raudoituksen yhteensovittamisessa ja osaavia tekijöitä on Suomessa vain muutamia.

”Olen ollut mukana useissa vastaavissa projekteissa, joten tietämystä jälkijännitetyistä paikallavalutöistä on karttunut hyvin. Terran projekteissa hyödymme omaa asiantuntevaa aliurakoitsijaamme”, kertoo Jukanen.

Terra Infran omaa erityisosaamista on porrashuoneiden ja hissien paikallavalutyöt puolikiipeävällä muottijärjestelmällä. Kotkan kohteessakin porrashuoneet on toteutettu puolikiipeävällä muotilla. Pääsääntöisesti projekteissa hyödynnetään Dokan muottijärjestelmää.

”Kokonaispalveluumme kuuluu myös takymetrinen mittaus, johon meiltä löytyy toimiva kalusto osaavat tekijät. 3D-mallenusohjelmien avulla toteutamme tarkat mittaukset, joiden perusteella voimme rakentaa turvallisesti ja kestävästi”, Jukanen kertoo. 

Terra Infra toi projektiin vahvaa paikallavaluosaamista ja etenkin suurmuottien hyvää hallintaa. Puolisuunnikkaan yli 30 metriä korkean porraskuilun valutyö oli lähtökohtaisesti hyvin hankala. Suuret ikkuna-aukot ja paikallavalettavat muutaman askelman lepotasot elementtiportaiden väliin tekivät työstä erittäin haastavan. Terra Infran kokenut muottityönjohto pystyi konsultoimaan rakennesuunnittelijaa kiipeävän muotin näkökulmasta, jolloin suunnittelija pystyi tekemään tarvittavat erikoisraudoitteet.

Anssi Ollikainen, työmaamestari, Lujatalo Oy

Vastuullisena alan toimijana Terra Infran oli helppoa olla mukana rakennusprojektissa, jonka suunnittelussa, rakentamisessa ja käytönaikaisessa ylläpidossa haluttiin huomioida parhaalla mahdollisella tavalla ympäristövastuullinen toiminta koko rakennuksen elinkaaren ajalle.

Terra Infra näytti osaamista jo tarjousvaiheessa, kun varmistivat aikataulun betonirungon osalta. Erityisosaaminen on näkynyt myös eri työvaiheissa kuten: esijännitetyt laatat, valtavat muottityöt ja valuosaaminen.

Aikataulut ovat pitäneet ja mahdollisista haasteista on keskusteltu hyvässä hengessä ja yhdessä haettu ratkaisut. Tulemme ehdottomasti hyödyntämään Terra Infran palveluita jatkossakin. Olen kollegoille Lujalla kertonut Terran Infran osaamisesta ja ohjannut kääntymään heidän puoleensa, kun on ollut kyse isoista paikallavalukohteista.

Mikko Seppä, aluejohtaja, Lujatalo Oy

Kiinnostuitko?

Tutustu paikallavalupalveluihimme täällä.

Aiemmat referenssit löydät täältä.

Ota yhteyttä tai pyydä tarjous.